Gard viu

Gard viu pentru amenajari in Soseaua Chitilei Bucuresti

Gard viu pentru amenajari in Soseaua Chitilei Bucuresti

Pentru a da o nota de originalitate unui colt al gradinii dvs din Soseaua Chitilei Bucuresti, sau chiar pentru a marca anumite zone de vegetatie, puteti folosi, tufe sau arbusti pentru gard viu de la pepiniera Comana. Puteti folosi plante care raman verzi tot timpul anului (de exemplu tuia, buxus), plante care isi pastreaza doar o perioada frunzele (iedera, caprifoi, vita salbatica), dar si plante care infloresc, pierzandu-si frunzele iarna (iasomie, iedera cu flori galbene sau mov).

Ligustrum ovalifolium (Lemnul cainesc) este o planta perena, cu crestere arbustiva. Cu ajutorul ei se poate forma un gard viu cu inaltimi intre 50 cm si 3 metri. Frunzisul este semi-persistent, iarna ramanand verde pana la o temperature de -15 grade C, iar primavara devreme inmugurind din nou. Punctul de inghet al plantei este dupa temperatura de -28 C

Lingustrum ovalifoliul (Lemn cainesc) este un gard verde la fel de nepretentios si din punctul de vedere al solului, dezvoltandu-se foarte bine atat in soluri humoase, bogate, cat si in substraturi nisipoase si sarace.

Lemnul cainesc este si un gard viu verde cu crestere rapida, cresterea sa anuala fiind intre 50 si 100 cm, in functie de conditiile din sol si de la suprafata. Udarea este foarte important pentru un gard viu verde, mai ales in perioada secetoasa. De asemenea, este utila si combaterea buruienilor dintre plante, care se poate realiza prin utilizarea de eribicide, prin smulgere sau prin folosirea unor folii antiburuiana.

Cum alegem gardul viu pentru gradina din Soseaua Chitilei Bucuresti?

Principalul rol al unui gard viu este acela de a delimita o suprafata din Soseaua Chitilei Bucuresti. Daca doriti intimitate fata de vecini, va trebui sa optati pentru un gard viu de talie mare si cat mai compact, de preferinta din plante vesnic verzi, astfel incat sa aveti un perete cu frunzis chiar si iarna. Pentru a delimita un aranjament de plante, puteti alege un gard viu de talie mai mica, tinand cont de inaltimea plantelor din aranjament, astfel incat gardul viu sa nu le obtureze.

Odata ce v-ati hotarat asupra speciei dorite pentru infiintarea gardului viu in locatia dvs din Soseaua Chitilei Bucuresti, va trebui sa stiti exact de cate plante veti avea nevoie pentru proiect. Sapati un sant continuu pe lungimea liniei de plantare sau puteti sapa cate o groapa pentru fiecare planta in parte si udati din abundenta santul cu apa. Adancimea santului trebuie sa fie de doua ori mai mare decat adancimea ghiveciului plantei. Apoi, pamantul scos trebuie amestecat cu turba, nisip si ingrasamant. Dupa ce plantati copacelul si acoperiti cu pamant, udati, din nou, din abundenta.

Daca aveti deja copacei in grădina din Soseaua Chitilei Bucuresti, acestia trebuie sa fie toaletati pentru a li se forma o coroana frumoasa cand infrunzesc, dar si pentru ca lumina soarelui sa ajunga la toate ramurile. Aceste lucrari se pot executa cu ajutorul unui ferastrau special portabil. Daca aveti specii de foioase, acestea se lasa sa creasca libere in primul an, urmand ca, in urmatoarele trei primaveri succesive, sa se realizeze taieri de indesire, atat pe partea superioara, cat si pe partile laterale. Daca dispuneti de specii rasinoase de gard viu, taierile vor fi mai rare si se vor reteza doar varfurile incepand cu urmatorul an de la plantare.

Pe timpul verii, arborii se uda abundent. Taierile se executa la sfarsitul iernii si in luna iunie, iar ramurile moarte trebuie indepartate toamna. Periodic se va afana solul pentru a permite aerisirea si se vor aplica ingrasaminte. Dimensiunile unui gard viu pot varia in functie de necesitatile si dorintele dumneavoastra. Mai pot fi plantati in gradina copacei decorativi cu flori multicolore. Acestia au nevoie de toaletari multiple si trebuie indepartate crengutele moarte pentru un aspect placut al tufelor. Puteti combina diverse specii de arbusti pentru a avea tufe cu flori in diverse culori.

Taierea gardurilor vii este usor de realizat, cu ajutorul unor foarfeci portabili de gradina. Daca sunt proaspat plantati, arbustii trebuie lasati sa creasca peste inaltimea dorita si apoi se vor tunde. Arbustii cu frunze permanente se tund primavara, daca sunt plantati de minimum doi ani, iar cei care au frunze cazatoare se toaleteaza iarna. Puteti crea figuri tunse, daca va folositi de crengile principale ale arborilor si tundeti doar crengutele mici.

Interesati de gard viu pentru amenajarea gradinii dvs din Soseaua Chitilei Bucuresti ?

PEPINIERA COMANA
Telefon 0724746148
DJ411 439, Brăniștari, Jud Giurgiu
E-mail: [email protected]

Gard viu