malware

Stiri – 5 instrumente de eliminare a programelor malware care vă mențin în siguranță

Programele malware, un program rău intenționat care vă infectează computerele și rețelele, poate avea un impact deranjant asupra dispozitivelor dvs.

Termenul malware include o serie de programe malware care variază de la viruși de computer, troieni, ransomware, spyware, etc. Vă poate duce printr-un drum accidentat de perioade de nefuncționare, pierderi financiare și reputație, mai ales atunci când vă afectează munca. Pentru a evita infestarea activelor dvs., ar trebui să aveți instalate instrumente de protecție anti-malware pe computer. Instrumentele de eliminare a programelor malware vă vor ajuta să detectați și să eliminați programele malware, păstrând în siguranță activele IT.

Cum vă infectează malware dispozitivele

Există diferite moduri prin care malware-ul vă poate introduce activele. Cea mai obișnuită este prin e-mailurile trimise în încercarea de phishing. Astfel de e-mailuri conțin atașamente deghizate în fișiere autentice care conțin programe rău intenționate încorporate în ele.

Ar trebui să fii întotdeauna precaut cu privire la descărcarea lor sau deschiderea unui link web. Când deschideți un link rău intenționat, acesta vă direcționează către un site web compromis, care descarcă automat încărcarea utilă a malware-ului pe dispozitivul dvs.

Descoperiți cum funcționează malware pentru a obține acces neautorizat în acest ghid cuprinzător de malware.

Atacatorii pot exploata, de asemenea, vulnerabilitățile software-ului pentru a livra programe malware, ceea ce face crucial pentru dvs. să vă echipați tehnologic în combaterea potențialei amenințări.

Top 5 programe antivirus pentru eliminarea malware-ului

Software-ul antivirus Endpoint este un instrument capabil să prevină și să detecteze malware-ul pe un dispozitiv endpoint. Majoritatea acestor instrumente au firewall-uri pentru a preveni accesul viermilor, troienilor, programelor publicitare sau virușilor într-un sistem.

Acest software antivirus și anti-malware oferă mai multe funcții, cum ar fi detectarea și identificarea potențialelor programe malware, inclusiv instrumente pentru evaluarea stării de sănătate a unui dispozitiv. Avertizează administratorii cu privire la găsirea unei infecții malware.

Majoritatea instrumentelor menționate în lista de software de mai jos sunt potrivite pentru organizații mari. Dacă aveți nevoie de o versiune gratuită, aruncați o privire la software-ul antivirus gratuit de top .

Pentru a se califica pentru lista de programe antivirus finale, un produs trebuie:

  • Identifice programele malware și sa aiba funcții pentru a le elimina
  • Includa funcții antivirus și antispyware
  • Furnizeze starea de sănătate a dispozitivelor individuale
  • Ofere actualizări pe măsură ce sunt detectate noi semnături ale virusului

* Mai jos sunt cele cinci software antivirus de top din Raportul Grid® Winter 2021 G2. Unele recenzii pot fi editate pentru claritate.

1. Symantec Endpoint Protection

Symantec Endpoint Protection (SEP)  protejează dispozitivele dvs. endpoint de atacurile malware, inclusiv atacuri direcționate, amenințări persistente avansate (APT) și amenințări de zi zero, cu o abordare a nivelurilor de securitate.

Unifică protecția unică și virtuală cu o singură consolă de administrare, oferind un răspuns orchestrat la scară și performanțe ridicate.

Ce le place utilizatorilor:

„Symantec a făcut o treabă excelentă cu portalul lor de management centralizat. Agentul / clientul în sine este ușor de implementat odată ce ați înțeles interfața Symantec. Managementul politicilor ar putea folosi unele lucrări, dar având în vedere clasa de software, aceasta acoperă elementele de bază și apoi unele. Notificările prin e-mail sunt o necesitate pentru mine, iar acest software o face bine. Nu contează dacă evenimentul a fost rezolvat automat sau nu; administratorii primesc întotdeauna notificări. ”

– Symantec Endpoint Protection Review , Chad G.

Ce nu le place utilizatorilor:

„Nu există nicio parte a produsului care să nu-mi placă. Am oferit protecție la nivel înalt împotriva virușilor și malware-ului pe stația noastră de lucru și pe computerele client cu SEP. Prin urmare, suntem mulțumiți de produs. ”

– Symantec Endpoint Protection Review , Ali T.

2. Malwarebytes for Business

Malwarebytes  protejează organizațiile și angajații lor de programe malware care pot amenința securitatea cibernetică. Vine cu capabilități avansate de protecție a punctelor finale care opresc programele malware și blochează activitățile suspecte cu un agent de amprentă mică.

Acest software de securitate ajută organizațiile să investigheze, să detecteze, să remedieze și să recupereze rapid amenințările avansate pentru a se asigura că dispozitivele compromise sunt din nou online și gata de utilizare.

Ce le place utilizatorilor:

„Conectarea la tabloul de bord pentru a obține o imagine de ansamblu asupra tuturor clienților mei este foarte utilă. Îmi arată care sunt punctele finale care necesită o repornire, o scanare sau un upgrade de software. Pot să împing toate aceste lucruri direct de pe tabloul de bord. De asemenea, am posibilitatea, printr-un singur clic, să descopăr mai adânc până la nivelul punctului final din tabloul de bord.

– Malwarebytes for Business Review , Thomas K.

Ce nu le place utilizatorilor:

„Costul este mai mare decât alte produse de securitate pentru endpoint și poate dura un timp până când un administrator începător să înțeleagă cum să configureze corect consola cloud.”

– Malwarebytes for Business Review , Selina B.

3. ESET Endpoint Protection Advanced

ESET Endpoint Protection Advanced  oferă mai multe straturi de apărare pentru a detecta malware înainte, în timpul și după executare. Echilibrează performanța, detectarea și falsurile pozitive cu un echilibru dinamic de învățare automată, big data, analize comportamentale avansate și expertiză umană.

Ce le place utilizatorilor:

„Securitatea punctelor terminale Eset are un impact redus asupra resurselor PC și nu încetinește computerul. Securitatea punctelor finale Eset ne-a ajutat să gestionăm toate punctele finale dintr-o singură locație folosind consola centralizată. Eset oferă actualizări frecvente, dar nu deranjează nimic din munca noastră, iar acesta are, de asemenea, un sistem puternic de scanare care protejează rețeaua de multe tipuri de viruși, programe malware, ransomware, rootkit-uri, viermi și multe altele. Suportă multe sisteme de operare, iar implementarea este destul de simplă. ”

– ESET PROTECT Advanced Review , Gayan W.

Ce nu le place utilizatorilor:

„Unele dintre funcțiile de actualizare a programului sunt cam greoaie. Am constatat că trebuie să rulăm actualizarea software-ului de mai multe ori pentru a ne asigura că totul este actualizat în mod regulat. Lucrul pe care aș schimba-l aici despre această funcție este setarea unei actualizări care să fie lansată. De îndată ce o stație de lucru vine online, ea ajunge la consola de administrare pentru a vedea dacă deține software-ul lansat. Cred că aceasta ar fi o actualizare uriașă a configurării actuale. ”

– ESET PROTECT Advanced Review , Jason R.

4. Webroot Business Endpoint Protection

Webroot Business Endpoint Protection  oferă protecție în timp real și informații despre amenințări pentru a proteja companiile de diverse amenințări de pe web, e-mail, reclame, aplicații, fișiere și multe altele. În cazul în care un sistem este compromis, software-ul utilizează jurnalizarea sa unică și remediere înapoi, ajutând unitățile locale să se dezinfecteze, minimizând sau eliminând nevoia de reimaginare a hard diskurilor sau a sistemelor.

Ce le place utilizatorilor:

„Gestionarea punctelor finale este ușoară cu ajutorul consolei de administrare centralizată. Spre deosebire de alte protecții similare, nu necesită instalarea de aplicații server pe dispozitiv. Portalul este bazat pe web și nu este independent de mașină. Poate fi accesat de oriunde v-ați afla. Cea mai bună parte, nu lasă nicio amprentă vizibilă pe dispozitiv.

Nu încetinește sistemul. Fișierul de instalare executabil are o dimensiune foarte mică. Suportă o mare varietate de clienți, inclusiv servere Windows și MacOS. Instalarea este foarte ușoară și necesită doar un clic pentru a instala complet. Codul cheie de instalare este integrat în fișierul de instalare descărcat al clientului. ”

– Webroot Business Endpoint Protection Review , Pawan B.

Ce nu le place utilizatorilor:

„Ierarhia de politici este puțin complicată. Există politici globale privind site-urile, precum și politici individuale. Uneori, funcțiile noi pot fi aplicate numai politicilor globale, care sunt dificile dacă ați implementat doar politici de grup locale. ”

– Webroot Business Endpoint Protection Review , Chris S.

5. MVISION Endpoint Security

McAfee MVISION Endpoint Security utilizează învățarea automată pentru a analiza cea mai recentă amenințare la adresa unui dispozitiv și facilitează detectarea malware-ului local și bazat pe cloud. Software-ul îi ajută pe utilizatori să readucă dispozitivul la starea sa sănătoasă în loc să îl reimagineze sau să îl repare. MVISION previne sistemele și rețelele de potențiale încălcări cauzate de încercările rău intenționate de a culege acreditările utilizatorului.

Ce le place utilizatorilor:

„McAfee Endpoint Security oferă criptare completă pentru a evita utilizarea necorespunzătoare a datelor de pe dispozitive furate, cum ar fi calculatoare, laptopuri sau telefoane mobile. Acest software detectează și protejează împotriva distrugerii virușilor într-un mod ușor și ușor de utilizat. Scanează rapid virușii și este consecvent în acțiunea sa cu un management bine ordonat. McAfee are un instrument eficient de gestionare a parolelor care oferă o protecție suplimentară, deoarece blochează linkurile, site-urile și reclamele care întrerup „.

– MVISION Endpoint Security Review , Charlotte T.

Ce nu le place utilizatorilor:

„Uneori detectează malware și viruși greșiți sau falși. Astfel, ar trebui să ofere câteva caracteristici utile, astfel încât această problemă să poată fi rezolvată. Poate încetini uneori, deoarece este un program mare și datorită proceselor sale grele. Dacă sistemele și rețelele dvs. sunt în curs de scanare, aceasta va încetini alte procese ale sistemelor dvs. Astfel, este posibil să nu puteți lucra în timpul scanării. ”

– MVISION Endpoint Security Review , Larissa M.

Cum se elimină programele malware

Programele malware pot pătrunde în sistemele de operare chiar și după măsuri de securitate solide.

Programele malware de pe un Mac pot părea bizare, dar în realitate, existența sa nu poate fi pusă la îndoială. Raportul 2021 privind starea malware-ului Malwarebytes spune că malware-ul a reprezentat 1,5% din toate detecțiile Mac în 2020, iar restul detecțiilor cuprind programe potențial nedorite (PUP) și adware. Chiar dacă Apple adoptă măsuri stricte de securitate pentru a-și proteja dispozitivele, există anumite moduri în care malware-ul vă poate ataca iubitul MacOS.

În mod similar, Microsoft Windows Defender funcționează cel mai bine la protecția împotriva malware-ului; pot exista încă lacune în măsurile de securitate de care malware poate profita.

Multe semne malware pot spune dacă dispozitivul dvs. MacOS, Android, iOS sau Windows este predispus la intenții dăunătoare. Când speculați că semnalele malware converg către malware, iată cinci moduri de a vă ajuta să le eliminați.

1. Deconectați-vă de la internet

Îndepărtarea dispozitivului de accesarea internetului vă va ajuta să restrângeți daunele cauzate în mod continuu de malware. Izolați-vă dispozitivul și împiedicați schimbul de date între dispozitivul dvs. și serverul malware.

Trebuie să ieșiți offline, dar nu vă lăsați îndemnul de a închide dispozitivul. Există exemple în spațiul cibernetic, în special în cazurile de ransomware , în care software-ul rău intenționat este programat pentru a șterge fișierele criptate dacă alegeți să opriți alimentarea.

Așteptați până când confirmați prezența programelor malware utilizând un scaner malware prevăzut cu software antivirus. Dacă primiți o confirmare, apelați la un profesionist informat în domeniul securității, care vă poate ajuta să faceți față acesteia .

Sfat: Aflați mai multe despre cursurile de certificare de securitate cibernetică de top pentru a câștiga expertiză și a deveni un profesionist de top în domeniul securității.

2. Începeți cu modul sigur și ștergeți fișierele temporare

Modul sigur utilizează sau permite numai acele aplicații care sunt esențiale pentru funcționalitățile de bază ale dispozitivului. Dacă un atacator a programat malware pentru a se încărca automat, intrarea în modul sigur o va preveni.

După ce aveți încredere că ați evitat o situație în care datele dvs. pot fi șterse definitiv de malware, puteți reporni dispozitivul. Puteți intra în modul sigur în Mac ținând apăsată tasta Shift când reporniți dispozitivul și apare sigla Apple. Continuați să țineți apăsată tasta Shift până când vă deplasați la pagina de autentificare și apoi eliberați tasta.

Dacă sunteți utilizator de Windows 10, puteți face clic pe butonul Windows și accesați alimentarea . Țineți apăsată  tasta Shift și reporniți. Alegeți depanarea și accesați opțiunile avansate, unde veți găsi setări de pornire . În setările de pornire, faceți clic pe repornire și puteți găsi diverse opțiuni pentru a porni în modul sigur.

Asigurați-vă că nu vă conectați la contul dvs. sau faceți clic pe „Afișați parola” când malware-ul este încă prezent. Este recomandabil să vă țineți departe de conturile sensibile pentru a preveni expunerea informațiilor.

După ce ați intrat în modul sigur, eliminați fișierele temporare din sistemul dvs. Ștergerea fișierelor temporare va ajuta la accelerarea scanării antivirus și poate chiar elimina malware-ul dacă a fost programat să înceapă în timpul bootării.

Pentru a elimina fișierele temporare din Microsoft Windows puteți utiliza instrumentul de curățare a discului . Îl puteți găsi în Instrumentele de administrare Windows listate în meniul Start. Accesați instrumentul de curățare a discului, derulați prin fișiere pentru a șterge lista și alegeți fișiere temporare.

Utilizatorii MacOS pot accesa desktopul principal și pot apăsa Shift + command + G. În fereastra Finder, introduceți comanda ~ / Library / Caches  și atingeți go . Veți găsi o fereastră nouă cu fișierele temporare ale Mac. Selectați toate fișierele folosind comanda + A și apoi apăsați comanda + Șterge. Va trebui să introduceți parola Mac-ului aici pentru a finaliza ștergerea fișierelor temporare.

3. Inspectați monitorul de activitate al dispozitivului

Programele malware fură o cantitate substanțială de putere de procesare de pe dispozitiv. Dacă vă verificați monitorul de activitate, puteți vedea aplicațiile care au o utilizare discutabilă a procesorului. Când nu utilizați o aplicație și consumă multă putere de procesare, înseamnă pur și simplu că ceva nu este în regulă. În spatele acestuia poate exista un cod rău intenționat care să-ți invadeze informațiile.

Dacă detectați ceva suspect pe dispozitiv, renunțați imediat la aplicațiile rău intenționate pentru a preveni orice deteriorare.

4. Folosiți software antivirus

Odată ce ați adunat dovezi ale malware-ului pe dispozitivul dvs., este timpul să îl verificați. Puteți utiliza software antivirus echipat cu funcții de eliminare a programelor malware pentru a detecta și a elimina diferite tipuri de malware care vă atacă dispozitivul.

Programele antivirus pot prinde entități rău intenționate de pe dispozitiv și vă pot proteja de amenințări care provin. Dacă tipul de malware cu care aveți de-a face tocmai s-a lansat în spațiul cibernetic, este posibil să trebuiască să obțineți un antivirus la cerere care are o bază de date de amenințări actualizată.

5. Verificați pagina de pornire a browserului și ștergeți memoria cache

Programele malware pot modifica pagina de pornire a browserului dvs. pentru a vă reinfecta dispozitivul. Asigurați-vă autenticitatea paginii de pornire, astfel încât, dacă amenințarea persistă, puteți scăpa de ea.

Puteți verifica autenticitatea paginii de pornire și șterge memoria cache din Google Chrome și Safari prin acești pași:

1. Găsiți opțiunea de a vă verifica pagina de pornire în fila motorului de căutare, listată în setările Google Chrome. Pentru Safari, puteți face modificări relevante în secțiunea de preferințe din „setări generale”.

2. Găsiți secțiunea clară a istoricului de navigare în setările de confidențialitate și securitate ale Google Chrome și puneți o bifă pe imaginile și fișierele din cache. Pentru Safari, accesați preferințe, scufundați-vă în confidențialitate, gestionați datele site-ului web și alegeți opțiunea „eliminați totul”.

Eliminarea programelor malware urmează aceeași idee de bază pentru Windows și Mac, dar diferă în procesul de eliminare. De exemplu, aveți nevoie de un set diferit de funcții pentru a intra în modul sigur Mac decât Windows.

Protejați-vă dispozitivele și rețeaua

Acum că ați parcurs procesul de eliminare a malware-ului, începeți să vă protejați activele împotriva amenințărilor malware cu ajutorul software-ului antivirus de top de pe piață.

Vă întrebați ce veți face dacă malware-ul pătrunde în activele dvs., compromitându-vă securitatea? Aflați mai multe despre  răspunsul  la incident pentru a înțelege pașii exacți pe care ar trebui să îi urmați pentru a gestiona un incident de securitate.

Sursa: Newsmag