Idei pentru Amenajarea Gradinilor

Stiri – Idei pentru Amenajarea Gradinilor

În mediul domnului Noble, procesul a presupus două tipuri de eforturi. El a accentuat cele mai bune vederi, cu caracterul lor rural și istoria agricolă. În același timp, el a dezvoltat diverse spații la scară umană în limitele sale – printre ele, o grădină de flori și o altă grădină pentru legume, o grădină de stâncă și o serie de locuri primitoare pentru a sta puțin.

„Am încercat să creez o varietate de locuri în care să fac grădină, să fiu sau să lucrez”, a spus el. „Tot ce a fost nevoie a fost șapte plopi din Lombardia cu rădăcini goale și niște coloane veșnice și asta a schimbat totul.”

Pentru a crea o grădină care aparține contextual și emoțional împrejurimilor sale, domnul Noble le cere clienților același lucru pe care l-a cerut de la sine: să stabilească principii directoare.

„Procesul este o autoevaluare: ce îmi pasă cu adevărat?” a spus el. „Ca designer, trebuie să înțeleg contextul – mediul înconjurător, peisajul și arhitectura acestuia – precum și modul în care persoana va folosi spațiul și obiectivele sale ca grădinar.”

Un principiu îndrumător pentru propria sa grădină enumerat în carte: „Plantele ar trebui să fie principalul mijloc de a crea structură și interes, mai degrabă decât arhitectura sau ornamentul grădinii”.

Domnul Noble a folosit plante „pentru a stabili linii de vedere, pentru a prezenta câmpurile agricole din apropiere și munții îndepărtați”, a spus el. „Și pentru a mă asigura că nu mai pot vedea ce era pe ecranul de televiziune al vecinului meu în fiecare seară”.

Practica sa, deci, se referă la plasarea strategică a plantelor – fie să încadreze, să șteargă sau doar să se arate și să se bucure. Determinarea plantei potrivite pentru fiecare sarcină nu este doar dimensiune, ci și formă, culoare și textură uniformă și ce caracteristici oferă anotimpurile.

Domnul Noble a împărtășit câteva lecții pe care le-a învățat pe parcurs despre plasarea strategică a plantelor.


Pepiniera Comana – producator de plante ornamentale

Telefon +40 724 746 148 sau www.planteverzi.ro


Proiectarea (sau rafinarea) unei grădini nu începe prin simpla plimbare în aer liber, ci prin pătrunderea în interior și privirea din diferite locuri ale casei dvs., înregistrarea potențialelor vederi din punctele cheie.

„Stabiliți unde sunt cele mai bune vederi și de unde doriți ca grădina sau scena să prezinte cel mai bine”, a spus domnul Noble. „Este o fereastră? Un pridvor? Mai întâi, găsește-ți punctele de vedere. ”

Știa imediat că priveliștea de la fereastra sufrageriei sale era „cea mai glorioasă priveliște interioară-exterioară”, a spus el, și că „grădina ar trebui să se prezinte bine”.

Luați în considerare și sezonul mai liniștit și „gândiți-vă de la ghiocei la ninsoare”, a spus domnul Noble. „Stabiliți puncte focale pentru a vă atrage, chiar și în lunile în care nu sunteți afară”.

Majoritatea locurilor nu au vizualizări atât de evidente ca ale sale, dar dacă încadrați o porțiune mai mică de peisaj împrumutat, aceasta poate face diferența, creând iluzia expansivității.

Este greu să-ți imaginezi o grădină în devenire în care ceva nu avea nevoie să se ascundă, a spus domnul Noble, fie că este vorba despre un rezervor de propan – sau despre o casă întreagă. O casă mare, luminoasă, cu acel televizor care distrage atenția, se afla la vest de proprietatea sa, iar o clădire tocmai vândută la est avea nevoie și de adresare.

Domnul Noble a căutat pentru prima dată o plantă veșnic rezistentă la ger, plantând un rând eșalonat de molid norvegian – care, spre deosebire de unele conifere, își poate ține ramurile inferioare când sunt mai vechi. A adăugat o grilă de meri în interior, de parcă ar fi fost o livadă acolo.

Rezultatul? „Ceea ce a fost menit inițial să fie un ecran utilitar este acum una dintre adevăratele bucurii ale grădinii”, a spus el.

Uneori, o singură plantă bine poziționată poate face treaba, iar domnul Noble îi mulțumește grădinarului care a trăit în casa lui timp de 60 de ani înainte de el pentru un astfel de plasament. „A șters orice conștientizare a unui stâlp telefonic în mod eficient cu un liliac alb”, a spus el.

La fel ca multe case vechi, domnul Noble este amplasat aproape de drum – la doar 25 de metri distanță – ceea ce îi poate limita sentimentul de intimitate și, de asemenea, înseamnă zgomot nedorit.

„În anii 1830, oamenii erau foarte bucuroși să vadă oameni trecând pe acolo”, a spus el. „Dar am vrut mai multă intimitate din interiorul casei și când sunt în grădină”.

Unii oameni construiesc bariere sonore; Domnul Noble folosește plante. Un beneficiu secundar: „Propriul nostru tampon menține și praf – trăim pe un drum de pământ.”

Pentru aceasta și pentru toate joburile de screening, care tind să fie în zone mai puțin întreținute, domnul Noble creează o matrice de luare a deciziilor înainte de a alege plantele. Propriile sale criterii includeau dacă planta luată în considerare era rezistentă în mod fiabil și putea supraviețui căprioarelor. A fost destul de rezistent la boli și dăunători și câtă grijă ar fi necesară, inclusiv tăierea? Cum ar funcționa de-a lungul anilor? Unii crescători rapid îmbătrânesc prost.

El a considerat cât de agresivă era o plantă și accesibilitatea acesteia, deoarece probabil ar fi necesare multiple altele. Și dacă planta era nativă și avea valoare faunei sălbatice, de asemenea, importantă pentru domnul Noble, care este în favoarea arbuștilor nativi în zonele mai libere.

În timp ce un gard viu tradițional – o întindere a unei singure plante, cum ar fi carpenul sau arborvitae – își are scopul, domnul Noble preferă o metodă mai puțin convențională de screening.

Pentru un client al cărui pridvor s-a simțit prea expus, a adoptat o abordare pe trei straturi. De-a lungul drumului, a ales o plantare mixtă de pin, cicuta, tuia și mesteacănul. Pe gazon, un copac de foioase situat strategic a creat un sentiment de intimitate între drum și casă. Ultima atingere: un grup de liliac pe colțul verandei.

„Toți au același scop, de a proteja drumul pentru oamenii de pe verandă”, a spus el. „Dar nimeni nu s-ar gândi că este proiectat”

La examinarea de-a lungul unui drum sau a unei alte limite comune, domnul Noble a spus, amintiți-vă ambele părți.

„Prefer un amestec mai generos de conifere și arbuști din partea publică decât un gard viu”, a spus el.

În interior, formează fundalul unui spațiu de grădină mai intim, cu plante perene și ierburi. „Aceleași plante servesc drept coloană vertebrală”, a spus el, „dar viziunea fiecărei părți este foarte diferită”.

Ecranele formidabile pot fi reduse mai puțin prin introducerea a ceea ce domnul Noble numește „vederi de buzunar”, cum ar fi pauza atentă plasată într-un gard viu de tuia: „Am vrut să arunc trecătorilor o privire”.

Vecinii a căror casă a vrut să-l ascundă domnul Noble sunt prieteni, așa că i-a anunțat din timp.

„Surpriza a fost că au dorit acel screening”, și-a amintit el. „M-am temut că voi avea impact asupra vederii lor, dar le-a dat o curte mai mare – și mai trebuie să se uite la noi”.

Apoi au făcut un pas mai departe: „Am tuns o cărare pentru a putea merge înainte și înapoi către grădinile celuilalt. Am examinat, dar am stabilit și o invitație de vizită. ”

Când domnul Noble a trebuit să „stabilească o graniță pentru grădină”, a spus el, a folosit plopi din Lombardia și arbori tuia.

Plopii punctează marginea câmpului, marcând cadranele grădinilor de flori și legume adiacente, dar mai ales spunând: „Grădina nu este infinită; se termină aici. ”

Formele coloanei atrag privirea în sus. „Amintiți-vă că și cerul face parte din grădină – și norii și chiar furtunile”, a sfătuit el.

Ca contrapunct, arbuștii cu forme mai mici, rotunjite, în special cele cu frunziș de culoare vin, au „o densitate care ajută la împământarea grădinii”, a spus domnul Noble.


Pepiniera Calugareni – producator de plante decorative

Telefon +40 766 327 586 sau www.pepinieracalugareni.ro


Culorile pot fi strategice

Unele plante avansează vizual, spunând „uită-te la mine”, în special cele cu frunze argintii sau aurii. Frunzele pestrițe de aur, galben și alb sunt la fel de răcoritoare și atrag privirea.

Cornus sericea Silver și Gold, o cornușă nativă cu frunziș alb-variat și tulpini de aur, este un standby. Maroon a devenit și o semnătură. „Arbuștii cu frunzișuri de visiniu sporesc paleta de culori a plantelor perene înflorite”, a spus domnul Noble.

Repetarea deciziilor de asemănare a plantelor – unifică un design.

Domnul Noble a adăugat un plop la fiecare capăt al întinderilor grădinii îndepărtate, precum și un arborvitae în coloană suplimentar, în afară de restul. „Această repetare strategică vă spune că vă aflați în aceeași grădină”, a remarcat el.

Planificați să faceți un loc umbros – sau cel puțin includeți un copac de umbră.

Mai bine, a spus domnul Noble, plantați un număr de copaci grupați împreună, pentru a „crea spațiu și umbră, un loc răcoros pentru care oamenii să se adune”. Alegerile sale pentru o zonă cu iarbă: mesteacăn de hârtie și aspen tremurând.

Și toate grădinile, oricât de mari sau mici ar fi, au nevoie de un singur loc privat. Domnul Noble a poziționat o bancă de tec la umbra unui măr vechi susținut de un zid de piatră, un loc care oferea o vedere lungă prin mesteacăni până la poalele dealului.

„Ai nevoie de un refugiu”, a spus el. „Locul meu este pe acea bancă ecranată, deasupra drumului, dar cu o plantare mai intimă în jurul ei, care îmi spune că acolo vreau să merg.”

Sursa: Newsmag