moderare continut cenzura

Stiri – Moderarea continutului inseamna cenzura

Care este diferența dintre moderarea conținutului și cenzură? Aceasta este o problemă existențială cu care se confruntă companiile de social media precum Facebook, Twitter și Parler. Aceștia sunt criticați pentru că permit postări despre care se consideră că răspândesc știri false, fraude, violență și chiar discursuri de ură. Și, ei dau răspunsuri robotizate. Amazon Web Services a renunțat la contul Parler deoarece utilizatorii săi au transmis în direct revoltele din Capitolul SUA pe 6 ianuarie. Discord, o aplicație de mesagerie, a interzis un grup de chat pentru stimularea achizițiilor frenetice de acțiuni. Facebook l-a interzis pe fostul președinte Trump.

Și pentru a adăuga ironie, în timp ce Google este rugat să cenzureze postările publice, este acuzat de proprii săi angajați că a cenzurat libertatea de exprimare în cadrul companiei.

Congresul SUA a chemat directorii executivi ai Facebook, Google și Twitter să se prezinte în fața comisiei sale pe 25 martie. Audierea poate oferi reprezentanților idei pentru legislație. Companiilor îi plac certitudinea, iar China și Arabia Saudită au o soluție mai bună – reguli clare de cenzură. În Arabia Saudită nu puteți critica guvernul, familia regală sau valorile islamice. Chinei nu îi place nicio provocare la adresa ideologiei sale politice comuniste.

În SUA, Constituția împiedică acțiunea guvernamentală directă și claritatea publicului. În mult apreciatul Prim Amendament, Constituția garantează libera exprimare și lasă compoziția politică a Curții Supreme să afle în mod regulat în ce mod vor să înțeleagă această garanție.

Prețul de plătit

Când India a suspendat utilizarea internetului în timpul amenințărilor teroriste din Kashmir sau în timpul protestelor fermierilor când a devenit violent, a atras mânia presei mondiale libere pentru reprimarea sa. Dar acea lume liberă știe prețul pe care trebuie să-l plătească. Când susținătorii conservatori ai președintelui Trump s-au adunat prin intermediul rețelelor de socializare, acest lucru a fost prea liber pentru ca și liberalii să poată tolera.

Acest lucru ne aduce la întrebarea dacă există libertate de exprimare

În cazul în care societățile care apreciază libertatea de exprimare peste orice altceva ar trebui să fie pregătite să tolereze o anumită cantitate de violență în marjă. Când violența se răspândește în centru, așa cum a făcut-o în SUA, atunci începe o reexaminare a acestei valori.

Un conflict mai dur a apărut în 2005 în Danemarca, când un ziar a publicat desene animate care erau considerate blasfemice pentru Islam. A provocat revolte în mai multe țări cu populații musulmane majoritare, ceea ce a dus la peste 250 de decese și la distrugerea proprietății. Societățile care au segmente de populație diverse și sensibile ar considera cu siguranță că valoarea de a nu agita discordia între cetățenii săi este mai importantă decât libertatea de exprimare individuală.

Ascunzându-se în spatele Primului Amendament, SUA se așteaptă acum ca directorii de afaceri să facă lucruri bune. Este întotdeauna convenabil atunci când politicienii sunt de vină. Acum se așteaptă ca organizațiile comerciale private să interpreteze drepturile politice și să ia decizii. În loc să stabilească reguli de cenzură, ei organizațiile se așteaptă ca să modereze ele însele conținutul. Acest lucru permite țării să își mențină costumul de liberă exprimare.

Așadar, Facebook are la dispoziție algoritmi de învățare automată și se pare că are 15.000 de moderatori umani care examinează conținutul marcat și un consiliu de supraveghere independent din punct de vedere financiar care include un fost judecător și un fost prim-ministru al Danemarcei. Cu toate acestea, Facebook este încă suspect în ochii publicului, banuit că dorește o lume moderată dupa bunul plac, fără a efectua nicio plată.

Deci, la sfârșitul rătăcirii mele, care este diferența dintre cenzură și moderarea conținutului? Cred că este aceeași diferență între un terorist și un luptător pentru libertate. Depinde de partea cui ești.

Scriitorul este un academician din SUA pentru the Hindu Business Line

Sursa: Newsmag