Plantarea tuia avantajele gardului viu

Stiri – Plantarea tuia: avantajele gardului viu

Plantarea tuia: plantă cu mai multe fațete

Arborvitae uriașe se numără printre cele mai mari conifere. tuia este o plantă populară pentru grădini și parcuri. Specia crește dens și este ușor de tăiat în formă. Frunzele lor opace le fac deosebit de populare pentru gardurile vii . Specia, cunoscută și sub numele de copac al vieții, provine inițial din America de Nord și Asia, unde speciile sălbatice, cum ar fi copacul uriaș al vieții, se numără printre cele mai mari conifere de până la 200 de metri, așa cum explică serviciul de informații forestiere waldwissen.net . În latitudinile noastre, arborele occidental mai mic al vieții este predominant cultivat.

Plantarea tuia – așa procedați

Plantarea tuia nu este dificilă. Dacă doriți să plantați planta veșnic verde în grădina dvs., ar trebui să luați în considerare câteva lucruri când vine vorba de locație și îngrijire:

Plantati tuia aclimatizat de la pepinierele autohtone, tuia crescut in sol romanesc, este mult mai calitativ decat tuia cumparat din import.


Pepiniera Comana – producator de plante ornamentale

Telefon +40 724 746 148 sau www.planteverzi.ro


Localizare și sol

Thuja crește cel mai bine în plin soare până la umbră parțială.

Solul potrivit este deosebit de important pentru lemnul de conifere: tuia necesită un sol umed constant, care nu trebuie lăsat niciodată să stea uscat mult timp, chiar și vara.

Un sol calcaros, ușor nisipos este ideal.

Tuia este destul de adaptabilă când vine vorba de pH-ul solului. Cu o cantitate suficientă de nutrienți – de exemplu prin humus, compost sau îngrășământ organic de casă – planta ornamentală tuia poate crește și pe soluri acide.

Plantarea și îngrijirea tuia

Cel mai bun moment pentru plantarea tuia este toamna sau primăvara .

Acordați atenție varietății de tuia atunci când plantați. Speciile care cresc în sălbăticie sunt de obicei foarte late și ocupă rapid spațiu unul de altul. Soiurile puțin mai înguste, cum ar fi „Thuja Holmstrup” sau „Thuja Smaragd”, sunt, prin urmare, potrivite pentru garduri vii.

Dacă solul dvs. de grădină este foarte greu și ferm, amestecați solul pentru tuia cu puțin nisip.

Așezați tuia la aproximativ 50 de centimetri distanță în găurile de plantare. Deci, copacii au suficient spațiu pentru a se întinde.

Desigur, puteți planta și tuia individual. În special, soiurile ornamentale mici și rotunjite, cum ar fi „Gold”, arată destul de bine în găleată sau in colturile gradinilor. Soiurile mici sunt potrivite și pentru o grădină de tip stâncă .

Udați planta veșnic verde cu regularitate, chiar și iarna.

Deoarece planta preferă solurile bogate în nutrienți, este logic să aplicăm îngrășăminte în mod regulat. Mai ales primăvara, îți întărești tuia cu îngrășăminte pentru noul sezon de vegetație. Humus, compost sau îngrășământ organic de casă sunt potrivite ca îngrășăminte pentru tuia.

Tăiați tuia

Pentru o creștere densă fără pete chele, ar trebui să vă tăiați tuia în mod regulat.

Timpul cel mai potrivit pentru tăiere poate avea loc la sfârșitul toamnei sau la începutul primăverii.

Aveți grijă la tăiere și tăiați numai lăstarii lungi proeminenți.

Planta ar avea nevoie apoi de un timp foarte lung pentru a dezvolta ace verzi din nou la interfețe.

Important: este esențial să folosiți mănuși!

Tuia exotică este o plantă destul de veșnică, dar este potrivită doar parțial pentru proiectarea unei grădini ecologice . Înainte de a dori să plantați un gard viu de tuia, ar trebui să cântăriți avantajele arborelui vieții:

Beneficii:

 • Planta frumoasă de gard viu cu creștere densă.
 • Bună protecție a confidențialității.
 • Relativ ușor de întreținut
 • Mereu verde

Alternative locale la tuia și alte specii exotice

Dacă doriți să plantați un gard viu, arbuștii nativi sunt mai potriviți dintr-o perspectivă ecologică. Cu o combinație de arbuști sălbatici nativi diferiți, nu numai că mențineți biodiversitatea , dar oferiți și animalelor sălbatice o gamă mult mai largă de hrană și opțiuni de cuibărit decât în ​​cazul plantelor exotice, în funcție de preferința lor.

Plantele bine potrivite pentru un gard viu natural includ:

 • Cireș de pasăre (deosebit de popular printre păsările sălbatice)
 • Trandafir salbatic
 • Mure sălbatică
 • Alun
 • Lemn cainesc
 • Soc negru
 • Prun pitic
 • Păducel
 • Salcie comună
 • Laur de cireșe

Selecția plantelor pentru un gard viu natural cu arbuști și arbori nativi este foarte mare.


Pepiniera Calugareni – producator de plante decorative

Telefon +40 766 327 586 sau www.pepinieracalugareni.ro


Sfat : atunci când alegeți plante, orientați-vă către vegetația nativă a plantelor sălbatice și cultivați unele dintre ele în gardul dvs. viu. Deoarece arbuștii nativi sunt adaptați la locația și vremea lor, sunteți în siguranță cu ei.

 

Sursa: Newsmag